Home Organisatie Monumenten Activiteiten Terugblik Weblinks Contact Zoeken
 Samenstelling Stichting Open Monumentendag Westerkwartier
Na het samengaan van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn in de gemeente Westerkwartier is de Stichting Open Monumentendag Zuidhorn overgegaan in de Stichting Open Monumentendag Westerkwartier. Hierdoor is ook de bestuursamenstelling gewijzigd.

Meer informatie vindt u op de nieuwe website

Samenstelling bestuur

Voorzitter:
Arnold Bloem

Secretaris:
Jur Engels

Penningmeester:
Ruud de Jong

Leden:
Lex Wijngaarden
Lieke van Poucke


contact:
* Arnold Bloem, vz. Stichting Open Monumentendag Westerkwartier 06-52883228 of agbloem@hotmail.com

* Jur Engels, secretaris Stichting Open Monumentendag Westerkwartier 06-30124702 of jur.engels@planet.nl


Persbericht over de veranderingen:
Open Monumentendag Westerkwartier weer onder dak!

Nieuwe stichting pakt activiteiten weer op in hele Westerkwartier inclusief Middag

Zaterdag 14 september is het weer Open Monumentendag en maakt iedereen een rondje langs de Westerkwartierder monumenten. Traditioneel op de tweede zaterdag van september. Maar liefst ongeveer 200 gebouwen in de gemeente zijn aangemerkt als monument, “niet ieder monument zal open zijn op deze dag voor bezoekers”, zegt Arnold Bloem. De voorzitter van Open Monumentendag Westerkwartier neemt het stokje over van Jan Oomkes, die jarenlang voorzitter was van Open Monumentendag Zuidhorn. Het zeskoppige bestuur dat jaren garant heeft gestaan voor extra activiteiten op en rondom Open Monumentendag in Zuidhorn houdt ermee op. Een vijftal nieuwe bestuursleden uit alle “windrichtingen” van het Westerkwartier pakken het op.

Formeel Stokje
Op vrijdag 24 mei werd het stokje van Open Monumentendag Zuidhorn formeel overgedragen aan Open Monumentendag Westerkwartier. De overdracht vond plaats op een schitterende locatie. De Middeleeuwse kerk te Tolbert vormde hiervoor een prima decor.

12 en 14 september Open Monumentendag Westerkwartier
“Juist nu, direct na de gemeentelijke herindeling, is het tijdstip perfect voor een nieuwe groep mensen om er Westerkwartier-breed de schouders eronder te zetten.”, aldus Jur Engels uit Leek, secretaris van Open Monumentendag Westerkwartier. “Aandacht voor onze cultuurhistorie en onze monumenten in het bijzonder op zaterdag 14 september én donderdagavond 12 september, ik kijk er naar uit”, aldus Ruud de Jong, de jonge historicus uit Ezinge en penningmeester van Open Monumentendag Westerkwartier.
“Oude tradities in ere houden is belangrijk, vandaar dat wij het eerste jaar de inleidende informatie-avond wederom organiseren in hotel-restaurant Aduard op 12 september”, zegt het enthousiaste bestuurslid Lex van Wijngaarden, die zelf die avond met “Suxwort Zingt”, het koor uit Niehove, de avond muzikaal omlijst. Het jaarthema “Plekken van Plezier” wordt verder met leuke verhalen uit de praktijk uitgediept door Mien Westerkwartier en Rederijkerskamer Ons Genoegen. “Hoe hebben mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt, en welke monumenten zijn daarvoor het decor of het podium geweest? Met het thema Plekken van Plezier sluiten we aan bij het actuele thema van de European Heritage Days 2019: Arts and Entertainment”, aldus het bevlogen bestuurslid Lieke van Poucke uit Opende.

Afscheid Bestuursleden Open Monumentendag Zuidhorn

Op passende wijze werd afscheid genomen van Jan Oomkes, Arine Brusse, Egbert Gotink, Jantienus Bakker, Frank Broersma en Greet van Dijk die jarenlang bevlogen van de schitterende monumenten in de gemeente Zuidhorn de thema-avond en open monumentendag hebben ingevuld!