Home Organisatie Monumenten Activiteiten Terugblik Weblinks Contact Zoeken
 G. Bezoek de poldermolens
Nederlanders zijn wereldwijd bekend om hun gevecht tegen het water.
In Middag-Humsterland begon dat al voor de jaartelling toen de eerste bewoners wierden opwierpen om een beetje droge voeten te houden. In de 11e eeuw gingen bewoners van dorpen samen te werken om de eerste dijken aan te leggen. Dit was het begin van de waterschappen. Het beheer van het water gebeurde oorspronkelijk door simpele sluizen, hier zijlen genoemd. De eerste afwateringssluizen bestonden uit houten constructies die waren voorzien van een draaiend stel deuren.
De Aduarder monniken speelden een belangrijke rol bij de dijkenbouw en het waterbeheer. Omstreeks 1200 stond zowel het Aduarderzijlvest als het Winsumerzijlvest onder leiding van de abt van het klooster.

Nu vindt de waterafvoer plaats door het gemaal De Waterwolf dat in 1920 gebouwd werd. Maar daarvoor werd het water jarenlang weggepompt door windkracht. In de gemeente Zuidhorn zijn nog vier poldermolens. Alle vier zijn ze een rijksmonument. Op Open Monumentendag zijn ze te bezoeken.

Ten zuidoosten van Visvliet staat de De Hilmahuistermolen. De molen is gebouwd in 1868 en bestaat dit jaar dus 150 jaar. Het is een houten achtkantige molen met riet gedekt, staande op stenen veldmuren.

Tussen Grijpskerk en Gaarkeuken staat De Westerhorner Molen. Deze molen werd gebouwd in 1829 ter vervanging van een molen die april van dat jaar afbrandde.

Langs het Aduarderdiep bij Den Ham staat Molen Eolus. Bouwjaar 1921. In de molen zijn diverse modelmolens en molenonderdelen te bezichtigen. Ook zullen er molenboeken en molenansichtkaarten verkocht worden.

Langs de noordzijde van het Hoendiep tussen Zuidhorn en Gaarkeuken staat De Zwakkenburger.