Home Organisatie Monumenten Activiteiten Terugblik Weblinks Contact Zoeken
 4. Boeren
U vertrekt vanaf de Hoofdstraat (bij smederij Poort). Steek bij de Klickemalaan de Fanerweg over en rijdt verder naar de Zuiderweg. Op nummer 12 aan uw linkerkant is de boerderij Pabema.

Boerderij Pabema, Zuiderweg 12, Zuidhorn.
Deze geheel omgrachte boerderij is gebouwd in het eerste kwart van de 19e eeuw. Het is een boerderij van het kop-hals-romp type, maar delen zijn veel ouder. Naast de boerderij staat nog een oude stookhut. Bijzonder is, dat de mooie kant van de boerderij, de zogenaamde koopmanskant, naar de landzijde c.q. de Westerdijk is gericht. De Zuiderweg was destijds slechts een modderig kleipad.
Het pand is door de huidige bewoners grondig gerestaureerd met zeer veel aandacht voor het detail. Er omheen ligt een prachtige tuin in de neoclassicistische stijl van begin 19e eeuw. De voormalige koeien- en paardenstallen zijn omgebouwd tot erfgoedlogies.
In 2014 is de boerderij uitgeroepen tot mooiste herbestemde boerderij van Nederland.
De boerderij is op Open Monumentendag voor het publiek geopend. In de boerderij kunt u tevens een film bekijken “Boeren in vroeger tijden”.

Even voor de boerderij Pabema is links een fietspad door de weilanden naar Den Horn. Bent u met de auto, dan rijdt u door over de Zuiderweg tot aan het Hoendiep, links af en nog eens linksaf. Voordat u Den Horn in rijdt, gaat u linksaf de Hogeweg op. Op nummer 7 ligt de boerderij Hörnsterheerd.


Boerderij Hörnsterheerd, Hogeweg 7, Den Horn.
Ook dit is een goed voorbeeld van een kop-hals-romp boerderij. De boerderij is waarschijnlijk gebouwd in 1759. Naast de boerderij is een stookhut. Om de boerderij ligt een gracht met een paardenwas, een ondiep gedeelte met een verharding van keien. Onder aan de koestal- en schuurdeuren bevinden zich zandstenen beeldjes, Jantje lacht en Jantje huilt.
Deze boerderij is helaas niet van binnen te bekijken.

Terug naar de Dorpsstraat van Den Horn. Op Dorpsstraat nummer 6 de boerderij Hornheem.


Boerderij Hornheem, Dorpsstraat 6, Den Horn.
Het huidige aanzien van deze boerderij dateert uit 1869 toen het voorhuis het deftige, blokvormige uiterlijk kreeg. Het grote voorhuis laat duidelijk de welstand van de toenmalige bewoners zien. Daarvoor was dit waarschijnlijk een kop-hals-romp boerderij.
Op de hardstenen basisstukken van de voordeur staan de initialen MJB en GJB alsmede het jaartal 1869. De B staat voor Boelens.
U kunt deze boerderij op Open Monumentendag ook van binnen bekijken.


Kerk Den Horn, Dorpsstraat 7, Den Horn.
Aan de overkant van de Dorpsstraat ligt de dorpskerk van Den Horn.
In het kerkje staat de onlangs gerenoveerde avondmaals-tafel. Bij de renovatie is onder het tafelblad een muntje gevonden afkomstig uit 1620. Als de tafel ook uit die tijd komt, wat aannemelijk is, dan is hij aanzienlijk ouder dan de kerk zelf, die uit 1862 stamt. Hoe en waarom het muntje in de tafel terecht gekomen is, is een mysterie. Het muntje is weer terug gelegd onder het tafelblad van de tafel en ligt daar dus nog steeds.

U rijdt het dorp uit langs de Weersterweg. Op nummer 20 de boerderij “Hooge Meeden”.


Boerderij Hooge Meeden, Weersterweg 20, Den Horn.
In de voorgevel van de boerderij zit een gevelsteen met het jaartal 1618. Hetzelfde jaartal is te vinden op de schoorsteenmantel binnen. Daarmee is dit de oudste, nog bestaande, boerderij in Zuidhorn. In die tijd was het Groninger langhuis het algemene type boerderij. Bij de bouw zijn veel kloostermoppen gebruikt afkomstig van het net gesloopte Aduarder klooster. Het achterhuis is van een latere datum, waarschijnlijk 19e eeuw.
Ook deze boerderij is op Open Monumentendag te bezichtigen.

U kunt nu dezelfde route terug gaan naar Zuidhorn. U kunt ook via de Langeweerster weg naar de Friesestraatweg gaan om vandaar andere dorpen en monumenten in de gemeente te bezoeken.