Bouwfonds Trofee 2005

Eervolle vermelding voor Zuidhorn!

Passage uit het juryrapport:
Zuidhorn krijgt de eervolle vermelding voor de grote moeite die het heeft gedaan om de jongeren bij de Open Monumentendag te betrekken. Door de hele gemeente is een route in de vorm van een pelgrimstocht uitgezet die langs verschillende geopende monumenten voert. Door middel van een 'stempelkaart' kan bij verschillende kerken een sticker verkregen worden. Voor kinderen is er een speciale pelgrimstocht samengesteld, waarbij ze geholpen worden bij het kijken naar kerken. Ook de jeugdige pelgrims ontvangen in elke kerk een sticker en bij vijf stickers krijgen ze een 'pelgrimsinsigne' in de vorm van een button met daarop een wijdingskruis. Daarnaast wordt via de scholen lesmateriaal verspreid om in de klas te gebruiken.Uitgebreid Nieuws
De Bouwfonds Trofee is in 2000 in het leven geroepen door hoofdsponsor Bouwfonds, om comités Open Monumentendag met een zeer aantrekkelijk programma te belonen. De hoofdprijs is een trofee met daaraan verbonden een geldbedrag van € 2.500,-, daarnaast zijn er drie eervolle vermeldingen met een bijbehorend bedrag van € 1.000,-. De programma's worden beoordeeld aan de hand van een aantal criteria; veelzijdigheid en originaliteit, gerichtheid op de jeugd en de manier waarop de publiciteit is aangepakt en wordt samengewerkt met andere organisaties of andere landen. Dit jaar lag bij de beoordeling van de programma's de nadruk op de activiteiten voor de jeugd.

De jury bestond dit jaar uit de volgende personen: mevrouw L.M.E. Boot, interim-directeur Rijksdienst voor de Monumentenzorg en Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, de heer J.C. Langendoen, Corporate Brand Manager Bouwfonds en de heer E.R. van Brederode, voorzitter Stichting Open Monumentendag. De jurering vond onlangs plaats, waarbij werd besloten dat comité Apeldoorn de Bouwfonds Trofee van 2005 wint en dat de eervolle vermeldingen gaan naar Grootegast, Nijmegen en Zuidhorn.