Home Organisatie Monumenten Activiteiten Terugblik Weblinks Contact Zoeken
 Item bekijken
Monumenten van de gemeente Zuidhorn - Categorie: Overige monumenten > Overige monumenten > Grijpskerk, fabriekscomplex << >>
grijpkerk_fabriekscomplex_2.jpg
Categorie: Overige monumenten

Voormalige zuivelfabriek aan de Kievitsweg 26 e.a. in Grijpskerk.

De zuivelfabriek werd in de jaren 1888-1889 opgericht op initiatief van landbouwer C.G. Hoekstra (tevens directeur). Het gebouw werd opgetrokken in een Eclectische stijl en kreeg de naam "Zuivelfabriek Grijpskerk n.v. Kievit". Het bedrijf werd in de loop der tijd meermalen uitgebreid. Het pand is opgetrokken in roodbruine baksteen en wordt bedekt met een afgeplat schilddak waarop zwarte geglazuurde Friese pannen zijn aangebracht.

Op de eerste verdieping was destijds de directeurswoning gevestigd. Later werd links van het complex een nieuwe directeurswoning gebouwd.

In 1927 werd aan de achterzijde van de fabriek een kaaspakhuis gebouwd, ontworpen en uitgevoerd door technisch bureau F.N.Z. In 1937 werd er een extra verdieping op dit pakhuis gezet door de architecten G. en W. Wierenga. In 1930 werd aan de rechterzijde een condensfabriek gebouwd. Deze drie gebouwen zijn opgetrokken in en functionele baksteenarchitectuur.

In latere jaren vonden nog enkele uitbreidingen plaats. In 1969 werd de fabriek buiten werking gesteld. Op dit moment is het gebouw in gebruik als een bedrijfsverzamelgebouw.


Afmetingen: 800 x 606 pixels
Bestandsgrootte: 209.2Kb