Home Organisatie Monumenten Activiteiten Terugblik Weblinks Contact Zoeken
 Terugblik
Open Monumentendag 2016
Open Monumentendag ging over Iconen en Symbolen. De opening in Aduard werd begeleid door een gregoriaans koor.
In Aduard kon men met behulp van een app wandelen langs het wonder van Aduard.

Er was een puzzeltocht langs symbolen en iconen in kerken en op begraafplaatsen.
Lees meer · Afdrukken
Open Monumentendag 2015
Het thema op Open Monumentendag was Kunst & Ambacht. Er was speciale aandacht voor orgels. Verschillende van de orgels in de gemeenten werden die dag bespeeld. Grijpskerk vormde het centrum tijdens Open Monumentendag. met een busje kon men daar langs de verschillende monumenten. Men kon ook en bezoek brengen aan smederij Poor in Zuidhorn, het Blik-, Trommel- en Oudheden Museum in Niezijl of een tentoonstelling van bijzondere boeken in Aduard. Totaal waren er 28 monumenten geopend. Er waren weer rond de 1500 bezoekers.
Lees meer · Afdrukken
Johan Ripperda
Johan Willem Ripperda, 1682 – 1737, heer van Jensema, Poelgeest en Koudekerk - de man die geen koning van Corsica werd (door A. Schijve)
Lees meer · Afdrukken
Achtergrondinformatie 2014
Tijdens de informatieavond sprak Arine Brusse over reizen van Groningen naar Leeuwarden
door de eeuwen heen.
Lees meer · Afdrukken
Klassendag 2014
Ruim 280 kinderen van 11 scholen uit de gemeente Zuidhorn bezochten het dorp Niehove.
Lees meer · Afdrukken
OMD Junior
De landelijke stichting Open Monumentendag organiseert sinds 2010 Klassendagen. In 2011 deed voor het eerst een aantal scholen uit de gemeente Zuidhorn mee. Tot en met 2010 organiseerde Zuidhorn zelf activiteiten voor de jeugd (OMD Junior).
· Afdrukken
Open Monumentendag 2014
Het thema van Open Monumentendag 2014 was “Op Reis”. Het was een prachtige, zonnige dag. Totaal waren er 24 monumenten open voor het publiek met wel 1500 bezoeken.
Lees meer · Afdrukken
informatieavonden
Sinds 2009 wordt er in Zuidhorn in de week van Open Monumentendag een informatieavond gehouden. We proberen er elk jaar een mooie, interessante avond van te maken. Kennelijk met succes, want we mogen elk jaar meer mensen begroeten!
· Afdrukken
Achtergrondinformatie 2009

In het programmaboekje stond een bijdrage van Jan Oldenhuis over Grijpskerk en de omliggende dorpen. Het boekje bevatte daarnaast een bjdrage van Tymen Wierstra over de melkfabriek van Grijpskerk.
Lees meer · Afdrukken
Bouwfonds Trofee 2005
Eervolle vermelding voor Zuidhorn!

Passage uit het juryrapport:
Zuidhorn krijgt de eervolle vermelding voor de grote moeite die het heeft gedaan om de jongeren bij de Open Monumentendag te betrekken. Door de hele gemeente is een route in de vorm van een pelgrimstocht uitgezet die langs verschillende geopende monumenten voert. Door middel van een 'stempelkaart' kan bij verschillende kerken een sticker verkregen worden. Voor kinderen is er een speciale pelgrimstocht samengesteld, waarbij ze geholpen worden bij het kijken naar kerken. Ook de jeugdige pelgrims ontvangen in elke kerk een sticker en bij vijf stickers krijgen ze een 'pelgrimsinsigne' in de vorm van een button met daarop een wijdingskruis. Daarnaast wordt via de scholen lesmateriaal verspreid om in de klas te gebruiken.


Lees meer · Afdrukken
Fietstochten vanuit Oldehove

In 2008 werden door Ben Westerink van de Milieufederatie Groningen twee fietstochten uitgezet langs sporen in het landschap. Stap op de fiets en kijk wat onze gemeente te bieden heeft op landschappelijk gebied!
Lees meer · Afdrukken
Pagina 1 van 2 1 2 >