Home Organisatie Monumenten Activiteiten Terugblik Weblinks Contact Zoeken
 Item bekijken
Monumenten van de gemeente Zuidhorn > Kerken in Zuidhorn > Nederlands-hervormde kerk Zuidhorn >>
zuidhorn_hervormdekerk_1.jpg
Categorie: Kerken

Nederlands-hervormde kerk, Kerkstraat 18, Zuidhorn.

De ouderdom van het kerkgebouw is het best vast te stellen aan de binnenkant. De tufstenen muren, te zien achter het orgel en verder aanwezig onder het pleisterwerk van de kerk, wijzen op de oorspronkelijke bouw in de 11e eeuw. In de 15e eeuw werden de zijbeuken aan de kerk gebouwd. De ongeveer 40 meter hoge toren heeft een ingesnoerde naaldspits, die stamt uit de 17e eeuw. De klok uit 1611, in de toren van de kerk, werd in de Tweede Wereldoorlog verwijderd. Na de oorlog is een nieuwe klok aangeschaft.

Halverwege de 19e eeuw werd het koor afgesloten om als consistoriekamer te gaan dienen. In dezelfde tijd werden de ramen vergroot en aan de buitenkant van de kerk een bepleistering aangebracht, met op de zijbeuken neogotisch stucwerk. In de jaren dertig van de 20e eeuw werden de glas-in-loodramen van Jan Schouten uit Delft geplaatst.

De preekstoel, die dateert uit 1698, heeft een kuip uit 1649. De preekstoel heeft twee klankborden waarvan de laagste dateert uit begin 20e eeuw. Het houtsnijwerk van de preekstoel bevat familiewapens van Clant, Siccama, Meinema en Buningh. Het orgel is gebouwd in 1792 door Schnitger en Freytag. Het werd geschonken door de bewoners van de Hanckemaborg (Clant) en de Klinckemaborg (Siccama). In 1923 werd het orgel ingrijpend verbouwd door de firma Van Dam uit Leeuwarden.


Afmetingen: 800 x 606 pixels
Bestandsgrootte: 150.15Kb