Home Organisatie Monumenten Activiteiten Terugblik Weblinks Contact Zoeken
 Item bekijken
Monumenten van de gemeente Zuidhorn > Kerken in Oldehove > Nederlands-hervormde kerk Oldehove <<
hervormde_kerk_oldehove.jpg
Categorie: Kerken

Nederlands-hervormde kerk, Kerkpad 2, Oldehove.

De kerk van Oldehove dateert uit 1664. De oude uit de 13e eeuw stammende kerk werd daarvoor gedeeltelijk afgebroken. Het is een romaans bouwwerk. De noordelijke muur heeft nog de oorspronkelijke smalle rondboogramen. Om meer licht te krijgen zijn de romaanse ramen in de zuidelijke muur helaas door grotere gotische vervangen. Boven de deur van de toren, tevens toegang tot de kerk, zit een gevelsteen die verwijst naar de bouw van de kerk in 1664. De toren heeft de bijnaam Zustertoren. Basis daarvoor is een legende over drie nonnen die tijdens stormweer gered werden door vissers uit het Ruigezand aan de Lauwerszeekust bij Oldehove. De torenklok is gegoten in 1734.

In de kerk staat tegen de oostgevel een herenbank met een gevierendeeld wapen van de familie Ripperda van de Jensemaborg. Tegen de zuidelijke muur bevindt zich een bank met het jaartal 1650 en het alliantiewapen van de familie De Mepsche uit Den Ham (Borg Piloersema).

Tijdens restauratiewerkzaamheden werd op 29 april 1970 een oude grafkelder met een sarcofaag blootgelegd. In de sarcofaag bevonden zich de stoffelijke resten van de in 1730 op 32-jarige leeftijd overleden Margaretha gravin von Cobentzel uit Wenen. Drie jaar voor haar dood 16 januari 1727- was zij getrouwd met Ludolph Luirdt Ripperda. Ludolph Luirdt was heer van Englumborg, Jensema, Poelgeest en Koudekerk.


Afmetingen: 800 x 606 pixels
Bestandsgrootte: 308.16Kb