Home Organisatie Monumenten Activiteiten Terugblik Weblinks Contact Zoeken
 Item bekijken
Monumenten van de gemeente Zuidhorn > Kerken in Noordhorn > Nederlands-hervormde kerk Noordhorn <<
hervormdekerk_noordhorn.jpg
Categorie: kerken

Nederlands-hervormde kerk, Torenstraat 1, Noordhorn.

De kerk is waarschijnlijk in de 13e eeuw gebouwd. Het is een eenvoudige, rechthoekige zaalkerk, waarvan de plattegrond bestaat uit een schip- en koorgedeelte. Het schip was het gedeelte waar de kerkgangers zaten en het koor was bestemd voor de geestelijkheid. Het schip is in de loop der eeuwen verhoogd en in de 17e eeuw verlengd. Gelijktijdig met de verlenging van het schip werd de huidige kerktoren gebouwd. Eind 17e en eerste helft van de 18e eeuw moet het gebouw in niet al te beste staat hebben verkeerd. Toch werd er pas rond 1793 een grote restauratie uitgevoerd. Ook in de 20ste eeuw is de kerk gerestaureerd.

Aparte vermelding verdient een nog goed zichtbaar restant uit de rooms-katholieke tijd van de kerk, dat is te vinden in de oostwand van het koorgedeelte. Het gaat om de zogenaamde piscina, een nis in de muur waarin de priester zijn handen waste en het liturgisch gerei omspoelde. Aan een stang in de piscina was een soort ketel met water opgehangen en door een gootje liep het gebruikte water naar buiten.

In de kerk zijn drie 17e-eeuwse herenbanken te bezichtigen en één uit de 19e eeuw. Het huidige orgel, gebouwd door J. Doornbos, is geplaatst in 1898, maar sindsdien grondig gerestaureerd (met veel nieuwe onderdelen) in 1976-1977. De preekstoel is van eikenhout en is in 1718 gemaakt door Jan de Rijk.


Afmetingen: 606 x 800 pixels
Bestandsgrootte: 231.76Kb