Home Organisatie Monumenten Activiteiten Terugblik Weblinks Contact Zoeken
 Item bekijken
Monumenten van de gemeente Zuidhorn > Kerken in Grijpskerk > Nederlands-hervormde kerk Grijpskerk <<
hervormdekerk_grijpskerk.jpg
Categorie: Kerken

Nederlands-hervormde kerk, Kerkplein 11, Grijpskerk.

Omstreeks 1500 werd door Nicolaas Grijp, bewoner van de borg Reitsema, op het borgterrein een houten kerk gebouwd voor de bewoners van een aantal huizen. Later kreeg deze plek de naam Grijpskerk.

In 1582 ontstond bij een gewapend conflict in de Spaanse oorlog brand in de kerk waarbij de kap en veel van het overige houtwerk verloren gingen. Tussen 1607 en 1612 vond herbouw van de kerk plaats op de fundamenten van de oude kerk. In 1615 werd de preekstoel geplaatst, gemaakt door schrijnwerker Rijcke Remmelts. De windvanen op de toren, in de vorm van een griffioen, werden ook in de 17e eeuw geplaatst. Griffioen betekent grijpvogel; deze vogel komt voor in het wapen van de familie Grijp.

In 1831 werd het orgel gebouwd, dankzij een gift van mevrouw Aaltje Thomas Wiersema. In de 19e eeuw werd de kerk vergroot door architect W.K. Dusseldorp. De buitenmuren werden bepleisterd en voorzien van imitatie natuursteenblokken, terwijl pilasters in de zuid- en noordgevel werden aangebracht. In 2000-2001 werden de toren en het dak grondig gerestaureerd.


Afmetingen: 800 x 606 pixels
Bestandsgrootte: 156.92Kb