Home Organisatie Monumenten Activiteiten Terugblik Weblinks Contact Zoeken
 Item bekijken
Monumenten van de gemeente Zuidhorn > Kerk in Aduard > Nederlands-hervormde kerk Aduard
aduard_hervormdekerk_2.jpg
Categorie: Kerken

Abdijkerk, Burgemeester Seinenstraat 42, Aduard.

De monumentale Abdijkerk is een uniek overblijfsel van het voormalige CisterciŽnzer klooster, waarvan de bouw werd voltooid in 1297. Het gebouw dat momenteel in gebruik is als Nederlands-hervormde kerk, heeft oorspronkelijk hoogstwaarschijnlijk in het klooster dienst gedaan als ziekenzaal voor de monniken.

De abdij van Aduard was in de middeleeuwen een rijk, machtig en in de verre omtrek geroemd bolwerk. De abdij heeft een duidelijk stempel gedrukt op het omliggende gebied door het bezit van zeer uitgestrekte landerijen. Het klooster trad in 1192 toe tot de orde der CisterciŽnzers, die toen reeds honderd jaar bestond. Schutspatroon was de heilige Sint Bernardus, waarnaar het huidige kloostermuseum de Sint Bernardushof in Aduard vernoemd is.

In 1594 werd het Aduarder klooster opgeheven, nadat het in 1580 al grondig verwoest was. Alle "kloostermoppen" (grote handmatig gebakken stenen) uit de abdijmuren zijn over een heel groot gebied verspreid geraakt en worden vandaag de dag nog in veel oude huismuren aangetroffen.

De kerk bezit o.a. een preekstoel uit 1723, een koorafsluiting uit de 18de eeuw, een avondmaalstafel uit het begin 18de eeuw, een herenbank Lewe van Berum, twee koperen lezenaars, een vloer van middeleeuwse tegels en een klok uit 1554. De kerkbanken en de preekstoel werden in de 18e eeuw geschonken door het geslacht Lewe van Aduard.


Afmetingen: 606 x 800 pixels
Bestandsgrootte: 183.83Kb