Home Organisatie Monumenten Activiteiten Terugblik Weblinks Contact Zoeken
 Item bekijken
Monumenten van de gemeente Zuidhorn > Kerk in Den Horn > Nederlands-hervormde kerk Den Horn
denhorn_hervormdekerk.jpg
Categorie: Kerken

Nederlands-hervormde kerk, Dorpsstraat 7, Den Horn.

Het kerkje is gebouwd in 1862, getuige de gevelsteen, ter vervanging van een eerdere kerk, die in de buurt van kerkhofje aan het einde van de Kerkweg gelegen was. De kerk werd gebouwd in een eclectische stijl met enkele klassieke motieven. De entree bevindt zich in het midden van een klokgevel die wordt bekroond met een houten fries en fronton. Aan weerszijden op de hoeken bevinden zich gemetselde pilasters met een gietijzeren vaas. Het kerkje heeft een klein torentje met een windwijzer in de vorm van een haan.

Het belangrijkste is echter het interieur dat nog helemaal compleet is. De kerk werd gebouwd in de tijd dat de scheepswerven begonnen met het gebruik van gietijzer. Architecten namen dit over en zo zien we in deze kerk veel gietijzeren decoraties: de roosters in het plafond, de versieringen aan de banken voor ouderlingen en de banken voor kerkgangers in de kerk, het gietijzeren doopvont met messing schaal en de halfronde ramen.

De kerk, die eigendom is van de Nederlands-hervormde kerk van Hoogkerk en Oostwold c.a. is verhuurd aan de Stichting Vrienden Van Het Kerkje Van Den Horn, die er culturele activiteiten organiseert.


Afmetingen: 800 x 606 pixels
Bestandsgrootte: 221.36Kb