Home Organisatie Monumenten Activiteiten Terugblik Weblinks Contact Zoeken
 Open Monumentendag
A. Open Monumentendag 2019
Open Monumentendag 2019 wordt gehouden op zaterdag 14 september 2019. Het thema is "Plaatsen van plezier".

Over tijdstip en plaats van opening volgt zo binnenkort verdere informatie Op donderdag 12 september is er een leuke informatie-avond met in Hotel Aduard over het thema Plekken van plezier. Meerdere monumenten in de gemeente zullen verder hun deuren openen voor publiek. In verschillende monumenten zijn leuke activiteiten georganiseerd, muziek, tentoonstellingen of film.

U kunt op de verschillende kopjes klikken voor meer informatie.

B. Programma informatieavond
Op donderdag 12 september vindt er een informatieavond plaats in Hotel Restaurant Aduard, Friesestraatweg 13, 9831 TB Aduard.

Aanvang 19:30 uur. Vanaf 19:00 uur is de zaal open en staat de koffie en thee voor u klaar. De toegang en de koffie en thee zijn gratis.

Het koor 'Suxwort Zingt' uit Niehove zorgt voor de muzikale omlijsting van deze avond. Het jaarthema “Plekken van Plezier” wordt verder uitgediept met leuke verhalen uit de praktijk door Mien Westerkwartier en Rederijkerskamer Ons Genoegen. “Hoe hebben mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt, en welke monumenten zijn daarvoor het decor of het podium geweest?"C. Monumenten open voor het publiek
Onder dit kopje vindt u binnenkort alle monumenten, die op 14 september 2019 open zijn voor het publiek en de activiteiten die in- of om die monumenten plaatsvinden. De monumenten zijn open van 10:00 uur tot 17:00 uur tenzij anders vermeld.

D. Niehove
De opening vindt plaats om 10:00 uur in de kerk van Niehove

E. Fietsen door Middag-Humsterland
Om te genieten van het landschap van Middag en Humsterland kan je het best de fiets nemen. Langs kronkelige weggetjes of over de vele fietspaden, die de afgelopen jaren zijn aangelegd met Europees geld. Met in het vlakke landschap uitzicht op de vele wierden, soms met een enkel huis erop, soms met een heel dorp. Niehove is een schoolvoorbeeld van een wierdendorp en het is een bezoek meer dan waard. Maar er zijn slechts enkele parkeerplaatsen voor auto’s. Dus pak de fiets! We hebben drie fietstochten beschreven vanuit de omringende dorpen Oldehove, Grijpskerk en Aduard naar Niehove en via een andere route weer terug. In de beschrijving aandacht voor het landschap. Monumenten die open zijn op Open Monumentendag worden cursief aangegeven. Meer gegevens over de activiteiten staan onder kopje C "Monumenten open voor het publiek".

F. Middag Humsterland
Wat een Landschap! Een van de oudste cultuurlandschappen van Europa. Hier vindt u meer over het gebied.

G. Bezoek de poldermolens
In de gemeente Zuidhorn zijn nog vier poldermolens. Alle vier zijn ze een rijksmonument. Op Open Monumentendag zijn ze te bezoeken. De molens liggen allen in het open landschap. Natuurlijk aan het water. Om er te komen moet u een beetje omrijden, maar dat is zeker de moeite waard. U wordt welkom geheten en rondgeleid door de molenaar. En als het weer het toelaat zullen de molens draaien en water verplaatsen.

H. Verdere activiteiten
Nadere info volgt